Daisy-online

Iedereen die lid wordt van Luisterpunt, kiest hoe hij of zij Daisy-boeken wil ontvangen: op een schijfje (Daisy-cd), of via internet (Daisy-online). Bij Daisy-online werk je met streamen of downloaden. 
 
Downloaden 
Als je een boek downloadt, plaats je een kopie van het boek op je vaste computer of laptop. Dan kan je ook naar een boek luisteren wanneer je niet met internet bent verbonden. 
Downloaden via de website is handig wanneer je:
  • boeken via Daisy-software wilt afspelen op een vaste computer of laptop
  • boeken op een SD-kaart of USB-stick plaatst om ze af te spelen. Dit is de enige optie om Daisy-boeken af te spelen op  Daisy-spelers die niet op internet kunnen
  • boeken via je computer wilt overzetten naar een app waarmee je niet rechtstreeks via internet Daisy-boeken kan afspelen (bv. Read2Go en VOD), of indien je geen vlotte internettoegang hebt 
Streamen
Je kan boeken afspelen met een ingebouwde Daisy-speler op een webpagina. Hiervoor hoef je geen speciale software te installeren. Streamen kan je vrij vertalen uit het Engels als 'stromen'. Net zoals water stromen de bestandjes van het boek rechtstreeks naar je speler in de webpagina. Hierdoor kan je het boek onmiddellijk afspelen. Je moet wel online zijn! Deze functie werkt niet voor tablet- en smartphone-gebruikers. Deze gebruikers kunnen de boeken streamen in een app. De Nederlandstalige app waarmee dit kan, heet Anderslezen en is (voorlopig nog) gratis beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Er bestaan nog andere apps waarmee je onze boeken kan afspelen, zoals VOD en Read2Go. Maar met deze apps kan je geen boeken streamen. Je moet het boek downloaden en kopiëren naar de app of naar iTunes, afhankelijk van de werking van de app. Deze apps zijn Engelstalig en werken enkel op iOS. 
 
Als je een internetverbinding hebt kan je Daisy-online-boeken afspelen met:
  • een vaste computer of laptop
  • een Android smartphone of tablet - met een app
  • een iPad, iPhone of iPod touch - met een app
  • een Plextalk Linio Pocket of Linio tafelmodel
  • een Webbox2
In tegenstelling tot bij een Daisy-boek op cd (met een uitleentermijn van 4 weken), is er bij een Daisy-online-boek geen uitleentermijn. Verlengen is dus niet nodig, je boek blijft beschikbaar tot wanneer je het inlevert via de knop 'inleveren'. Let wel, er kunnen maximaal 5 Daisy-online-boeken tegelijk op je boekenplank staan. Als je een nieuw boek wilt aanvragen en je hebt al 5 boeken op je boekenplank staan, zal je er dus eerst een moeten inleveren.
 
Indien je een wenslijstlezer bent, zal je na het inleveren automatisch een volgend boek van je wenslijst ontvangen. Genrelezers krijgen na het inleveren nieuwe boeken die de uitleendienst voor je heeft gekozen. 
 
Sommige kinderen vinden het misschien toch handiger om met schijfjes te werken. Deze dienstverlening blijft uiteraard bestaan! Het is ook mogelijk beide systemen samen te gebruiken, al gaan we uit van een 'voorkeursinstelling'. Wil je toch graag aan de slag met Daisy-online? Op de pagina voor ouders vind je wat meer gedetailleerde informatie. Aarzel niet om de uitleendienst te contacteren met je vragen en je opmerkingen. Dit kan via e-mail of telefonisch (02 423 04 11) indien je verdere vragen hebt.