Daisy-online

Je kan kiezen hoe je Daisy-boeken zal ontvangen. Op een schijfje (Daisy-cd), of via internet (Daisy-online). Dat laatste kan via downloaden en streamen. 
 
Deze dienstverlening is recent gestart, tot grote vreugde van Luisterpunt. De eerste periode is een leertraject. Verschillende technologische platformen moeten samenwerken om Daisy-online mogelijk te maken: bibliotheeksoftware, Mijn Luisterpunt, anderslezen. We merken dat er geregeld nog wat fout loopt. Laat dit je a.u.b. niet tegenhouden om alles uit te proberen. Luisterpunt kan jouw feedback gebruiken om fouten op te sporen en op te lossen.

Hoe luisteren met Daisy-online?

Hoe kan ik de boeken afspelen?

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Wat moet ik weten voor ik mijn eerste boek download of stream via de Mijn Luisterpunt website?

Kan ik Daisy-online-boeken kopiëren?

Huidig gerapporteerde problemen waaraan we werken

Hoe luisteren met Daisy-online?

Om boeken online te verkrijgen moet je werken met Mijn Luisterpunt. Daar vind je jouw eigen boekenplank.  
 
Hoe plaats je daar Daisy-online-boeken op en hoe kan je ze beluisteren?
Nieuwe lezers die aangaven dat ze met Daisy-online willen lezen, kunnen meteen van start gaan. Als je al langer bij Luisterpunt leest, zal je eerst een instelling moeten veranderen. Dat kan via Mijn Luisterpunt (1) of door de uitleendienst te contacteren (2)
 

1) via Mijn Luisterpunt
 
Ga in het menu van Mijn Luisterpunt naar 'Mijn Gegevens'. Navigeer op de Mijn Gegevens-pagina naar 'Wat lees ik?'. In deze tabel kan je onder 'Omschrijving' kiezen tussen Daisy-cd en Daisy-online. Verander Daisy-cd naar Daisy-online. Druk dan op de knop 'Opslaan' onder de tabel.
 
Nadat de pagina zich heeft herladen, zie je een boodschap bovenaan de pagina. Deze moet zijn: 'Uw gegevens zijn opgeslagen'. Dan ontvang je aangevraagde Daisy-boeken voortaan als Daisy-online-boeken op de boekenplank. Als je een foutboodschap ziet moet je de inhoud van de verschillende velden controleren. Een foutmelding kan bv. voorkomen omdat een verplicht veld niet is ingevuld. Als je problemen ondervindt kan je Luisterpunt steeds contacteren op 02 423 04 11.
 
Druk nu op 'Nieuwe opzoeking' in het Mijn Luisterpunt-menu om naar de catalogus te gaan. Kies een Daisy-titel en voeg deze toe aan je boekenplank. Dat doe je door te klikken op 'Daisy-exemplaar aanvragen'. Je vindt nu het boek terug op je boekenplank. Ook zie je extra opties in de laatste kolom van de tabel Daisy-boeken, na de kolom met de Inleverdatum. 
 
Je kan volgende 3 opties kiezen bij een Daisy-online-boek:
 
Downloaden 
Als je een boek downloadt, plaats je een kopie van het boek op je vaste computer of laptop. Dan kan je ook naar een boek luisteren wanneer je geen internet hebt. Een Daisy-boek bestaat steeds uit verschillende bestanden. Om te vermijden dat je deze bestanden 1 voor 1 moet downloaden, is het boek samengepakt in een ZIP-archief. Zo kan je het boek in één keer binnenhalen. Lees 'Wat is een ZIP-archief?' op de Luisterpunt-website als je hierover meer wil weten. 
Downloaden via de website is handig wanneer je:
  • boeken via Daisy-software wilt afspelen op een vaste computer of laptop (bv. AMIS op een pc of Olearia op een mac)
  • boeken op een SD-kaart of USB-stick plaatst om ze af te spelen. Dit is de enige optie om Daisy-boeken af te spelen op  Daisy-spelers die niet op internet kunnen
  • boeken via je computer wilt overzetten naar een app waarmee je niet rechtstreeks via internet Daisy-boeken kan afspelen, of indien je geen vlotte internettoegang hebt 

Streamen
Je kan boeken afspelen met een ingebouwde Daisy-speler op een webpagina. Hiervoor hoef je geen speciale software te installeren. Streamen kan je vrij vertalen uit het Engels als 'stromen'. Net zoals water stromen de bestandjes van het boek rechtstreeks naar je speler in de webpagina. Hierdoor kan je het boek onmiddellijk afspelen. Je moet wel online zijn! Deze functie werkt niet voor tablet- en smartphone-gebruikers. Deze gebruikers kunnen de boeken streamen in een app. Deze Nederlandstalige app heet Anderslezen en is (voorlopig nog) gratis beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Er bestaan nog andere apps waarmee je onze boeken kan afspelen, zoals VOD en Read2Go. Maar met deze apps kan je geen boeken streamen. Je moet het boek downloaden en kopiëren naar de app of naar iTunes, afhankelijk van de werking van de app. Deze apps zijn Engelstalig en werken enkel op iOS. 

Inleveren
Vroeger stuurde je een cd terug naar de bib om een boek in te leveren. Bij Daisy-online worden titels automatisch ingeleverd bij het verstrijken van de inleverdatum.  Via de optie 'inleveren' kan je de boeken eerder inleveren. Zo kan je sneller nieuwe titels aanvragen. Je kan immers maar maximaal 5 Daisy-online titels op je boekenplank plaatsen.
Indien je een wenslijstlezer bent, zal je na het inleveren automatisch een volgend boek van je wenslijst ontvangen. Genrelezers krijgen na het inleveren nieuwe boeken die de uitleendienst voor je heeft gekozen. 
 
Verlengen is niet nodig. In tegenstelling tot bij een Daisy-boek op cd (met een uitleentermijn van 4 weken), is er bij een Daisy-online-boek geen uitleentermijn. Verlengen is dus niet nodig, je boek blijft beschikbaar tot wanneer je het inlevert. Let wel, er kunnen maximaal 5 Daisy-online-boeken op je boekenplank staan.

2) via onze uitleendienst
 
Indien je liever niet met Mijn Luisterpunt werkt, kan je met al je vragen terecht bij de uitleendienst (02 423 04 11 of uitleen@luisterpuntbibliotheek.be). Zij kunnen je zowel boeken op Daisy-cd als Daisy-online aanbieden.
 

Hoe kan ik de boeken afspelen? 

Daisy-online-boeken kan je rechtstreeks thuis afspelen. De werkwijze kan verschillen naargelang het apparaat waarmee je wil lezen:
 
Je kan Daisy-online-boeken afspelen met:

Top

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

Luisterpunt werkt met een vaste voorkeur. Zo blijft het aanvraagproces eenvoudig. Hierdoor hoef je niet elke keer opnieuw aan te geven hoe je een nieuw boek wil ontvangen. Maar je kan jouw standaard uitleenvorm voor Daisy  (Daisy-online of Daisy-cd) wel steeds wijzigen.
Eenzelfde Daisy-titel A kan je na elkaar in beide uitleenvormen aanvragen. Je leent bijvoorbeeld titel A in uitleenvorm Daisy-online. Dan lever je hem elektronisch in. Vervolgens kan je deze titel onmiddellijk aanvragen in uitleenvorm Daisy-cd en vice versa.
 
Als je Daisy-titel A aanvraagt zonder aanpassing aan de uitleenvorm kijkt Luisterpunt naar je opgeslagen voorkeur. Is deze Daisy-online dan zal titel A automatisch een Daisy-online-titel zijn op jouw boekenplank.
Als je ondertussen Daisy-titel B wil lezen via Daisy-cd, dan kan dit zonder problemen. Hiervoor doe je het volgende:
  • Je kan in Mijn Luisterpunt tijdelijk Daisy-online veranderen naar Daisy-cd in Mijn Gegevens. Je vraagt de Daisy-titels aan die je op cd wil en plaatst daarna in de keuzelijst Daisy-cd terug op Daisy-online. Vergeet niet om steeds op 'Opslaan' te drukken onderaan de Mijn Gegevens pagina!
  • Je kan de Daisy-titels die je uitzonderlijk op cd wenst doorgeven via telefoon of via e-mail aan de uitleendienst. Zij zullen deze titels voor je verwerken zonder je voorkeur van uitleenvorm aan te passen. Zo kan je toch enkele cd's aanvragen naast je standaardwens om boeken als Daisy-online te ontvangen. Hetzelfde geldt voor de tegengestelde situatie: je bent nieuwsgierig naar Daisy-online, maar wilt je voorkeur voor uitleenvorm Daisy-cd niet wijzigen. Je kan enkele van jouw favoriete titels aan onze uitleendienst vragen om Daisy-online uit te proberen. Je kan jouw voorkeur voor een uitleenvorm ook laten wijzigen door de uitleendienst, als je liever niet met Mijn Luisterpunt werkt. En je kan steeds je keuze wijzigen.

Top

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Absoluut niet! Daisy-online is een uitbreiding van de bestaande dienstverlening. Luisterpunt heeft vorig jaar geïnvesteerd in nieuwe brandrobots voor cd's. Het is belangrijk dat iederéén kan lezen. Om dit mogelijk te maken streeft Luisterpunt naar een evenwichtig aanbod van lectuur. Dit op basis van je interesses én dankzij uitgebreide leesmogelijkheden. Er is geen goede of slechte manier van lezen. Jij kiest welke leesmethode het best bij jou past.

Top

Wat moet ik weten voor ik mijn eerste boek download of stream via de Mijn Luisterpunt website?

De download- en streamen-snelkoppelingen op Mijn Luisterpunt zijn alleen bruikbaar op een vaste computer of laptop. Voor rechtstreeks downloaden of streamen naar een smartphone of tablet maak je het best gebruik van een Daisy-app. Bijvoorbeeld de anderslezen app.
 
De eerste keer dat je op de download- of streamen-link klikt, ga je naar de login-pagina van anderslezen.be. Op deze login-pagina moet je eenmalig jouw gegevens intypen. In het eerste invulveld, 'gebruikersnaam', vul je jouw Luisterpunt-lenersnummer in. In het tweede invulveld, 'wachtwoord', vul je jouw geboortedatum in zoals bij Mijn Luisterpunt. Dit is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-2002. Onder de knop 'Aanmelden' zie je een vakje ‘Automatisch aanmelden’. Als je dat aanvinkt moet je je niet steeds opnieuw inloggen.

Top

Kan ik Daisy-online-boeken kopiëren?

Daisy-online-boeken zijn met DRM beveiligd. DRM staat voor Digital Rights Management. Luisterpuntbibliotheek hanteert  het type sociale DRM. DIt is een vorm van DRM die toelaat dat je een bestand van het ene opslagmedium naar het andere kan kopiëren. Bijvoorbeeld van een computer naar een SD-kaart. De beveiliging is zo opgebouwd dat Luisterpunt altijd kan achterhalen waar een gekopiëerd boek vandaan komt als het illegaal verspreid wordt, vb. via internet. Deze beveiliging dient om de rechten van uitgevers en auteurs te respecteren. Tegelijk zorgt Luisterpunt er voor dat je de boeken naar al jouw apparaten kan kopiëren. Luisterpunt vraagt met aandrang geen digitale boeken aan elkaar door te geven, dit is verboden. Als een andere lezer jouw boek wil lezen, kan deze persoon dat steeds zelf via Mijn Luisterpunt ophalen. 

Top

Huidig gerapporteerde problemen waaraan we werken

Sommige gebruikers worden afgeleid naar de ‘Mijn publicaties’-pagina op anderslezen.be. Daar zal je jouw boeken ook terugvinden, maar normaal gezien kan je jouw boeken rechtstreeks downloaden of streamen vanuit Mijn Luisterpunt. Probeer in dit geval de downloadlink eens uit op de anderslezen.be-Mijn-Publicaties-pagina bij het boek dat je wilde downloaden. Als hier een dialoogvenster komt om het bestand op te slaan mag je terugkeren naar Mijn Luisterpunt en opnieuw de downloaden- of streamen-link uitproberen. Normaal gezien word je nu afgeleid naar de werkende downloadpagina. Na enkele seconden verschijnt het dialoogvenster om je te vragen of je het bestand wil openen of opslaan. Na het maken van een keuze zal je download starten. Als je nog steeds problemen ondervindt neem je best contact op met de uitleendienst. Zij zullen je doorschakelen met de ICT-dienst van Luisterpunt.
Sommige gebruikers krijgen een foutenpagina met technische gegevens en als titel HTTP Status 500. Deze schermen zullen binnenkort vervangen worden door een pagina met duidelijke informatie. Je kan deze foutpagina in verschillende situaties tegenkomen:
  • Wanneer een boek (nog) niet beschikbaar is, bevat de foutpagina een boodschap 'publication not found' in de eerste regel onder het woord ‘exception’. Momenteel zijn volgende boeken reeds beschikbaar: boeknummers 1 tot en met 22314 met uitzondering van boeken die uit meer dan 1 cd bestaan. 
  • Soms heeft een lezersaccount om een nog onbekende reden helemaal geen toegang tot de Daisy-online dienstverlening. Dan bevat de foutpagina een boodschap 'query did not return a unique result' in de eerste regel onder het woord ‘exception’. Daar wordt nu hard aan gewerkt om dit op te lossen. Als je deze fout tegenkomt is het belangrijk om Luisterpunt te contacteren. Jouw inbreng kan helpen om de probleemoplossing te versnellen. 
  • Sommige lezers kunnen geen extra Daisy-titels meer toevoegen aan hun boekenplank. Dit probleem heeft op zich niks te maken met Daisy-online. Gelieve de uitleendienst hiervoor te contacteren. Zij zullen jou dan op hun beurt contacteren zodra het probleem verholpen is. Ondertussen kan je jouw bestellingen doorgeven aan de uitleendienst.
Deze informatie vullen we de komende dagen verder aan.

Top