Samen sterk!
Luisterpunt werkt graag en veel samen met de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Dit om verschillende redenen:
-
Alle bibliotheken hebben een scholenwerking, ontvangen klasbezoeken, organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren zoals de Voorleesweek, de Jeugdboekenmaand, KJV, ...
-
Ook kinderen met leesmoeilijkheden (en hun ouders) kennen de lokale bib, ze blijven in hun vertrouwde omgeving.
-
Leerkrachten en logopedisten verwijzen gemakkelijk door naar de gekende bib om Daisy-boeken te lenen.
-
Kinderen kunnen in de plaatselijke bib terecht om de gedrukte boeken te lenen die ze gebruiken in combinatie met het Daisy-boek (goed voor de leestraining, het leesgevoel, de concentratie)
Daisy in de bib?
Meer dan 95% van de gewone bibliotheken in Vlaanderen heeft tegenwoordig een Daisy-werking. Dat betekent dat ze Daisy-cd's en/of een Daisy-speler uitlenen. Heel wat bibliotheken zijn ook op de Daisy-online-trein gesprongen: in die bibliotheken kan je je aan de balie inschrijven voor de Anderslezen-app!
Bekijk het overzicht van alle bibliotheken met een Daisy-werking (Excel - 84 KB).
Makkelijk Lezen Plein
Tegenwoordig vind je in veel bibliotheken ook een Makkelijk Lezen Plein (MLP) of gelijkaardig een 'leesplein' of een 'eerste hulp bij leesdrempels'. Dit is een aparte leuke hoek voor kinderen van 8 tot 14 jaar die moeite hebben met lezen. Je vindt er luisterboeken, makkelijk leesbare boeken, informatieve boeken in eenvoudige taal met tekeningen, voorleesboeken, tijdschriften, verfilmde jeugdboeken en informatieve films en documentaires.
Ouders kunnen er terecht voor allerhande informatie: boeken en brochures over lees- en leerproblemen, tijdschriften van ouderverenigingen, informatie over hulpmiddelen om lezen en schrijven toegankelijker te maken.
Richtlijnen voor bibliotheekwerk voor personen met dyslexie
In de IFLA Guidelines for Library Services to Persons with Dyslexia, ofwel IFLA richtlijnen voor bibliotheekwerk voor mensen met dyslexie, komt een heel spectrum van dyslexie en bibliotheekwerk aan bod: van definities over dyslexie tot informatie over content, ondersteunende hulpmiddelen, presentatie en bibgebouw, van juridische informatie tot een schat aan goede praktijkvoorbeelden.
Lees de volledige richtlijnen of bekijk de checklist, een handige overzichtelijke poster.